Obsah:
› V jakých potravinách se nachází hořčík?
› Nadbytek a nedostatek hořčíku
› Kdy a jak rychle doplnit hořčík?
Hořčík je minerální prvek, který je nezbytný pro celou řadu dějů v našem těle, a vzhledem k tomu, že si ho lidský organismus neumí vytvořit sám, je důležité ho přijímat v dostatečné míře potravou. Na co je dobrý hořčík? V jakých potravinách ho nalezneme? Jaká forma hořčíku je nejlepší? Jak poznáme nedostatek hořčíku v těle? To a mnoho dalšího se dozvíte v následujícím článku.
Na co pomáhá hořčík?
Dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 můžeme u hořčíku nalézt následující zdravotní tvrzení.
Hořčík přispívá:
- ke snížení míry únavy a vyčerpání
- k elektrolytické rovnováze
- k normálnímu energetickému metabolismu
- k normální činnosti nervové soustavy
- k normální činnosti svalů
- k normální syntéze bílkovin
- k normální psychické činnosti
- k udržení normálního stavu kostí
- k udržení normálního stavu zubů
- podílí se na procesu dělení buněk
Jak jsme si mohli všimnout z uvedeného seznamu, hořčík se uplatňuje v mnoha oblastech lidského zdraví, a proto je třeba dbát na jeho dostatečný a pravidelný příjem ve stravě. Jak toho docílíme? Nejlepší cestou je dodržování zdravého životního stylu, zejména je potřeba dbát na pravidelný příjem pestré stravy s dostatkem ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a celozrnných obilovin. Pojďme se na to podívat více dopodrobna.
V jakých potravinách se nachází hořčík?
Pro začátek je nutné zmínit, že běžný člověk s dostatečným pitným režimem a s pestrým jídelníčkem většinou potřebné množství hořčíku příjme bez jakýchkoliv problémů. Nicméně i tak se občas setkáme s jeho nedostatečným příjmem a spousta lidí pak tápe, jak tento “nedostatek” dohnat.
Doporučená denní dávka se liší pro jednotlivé skupiny obyvatel, odlišnosti spočívají nejen ve věku, ale i například v pohlaví, fyziologickém stavu jedince či na místě, na kterém žijeme a k jakým potravinám a k jaké pitné vodě máme přístup. Proto existují doporučení pro příjem hořčíku pro jednotlivé země. V následující tabulce můžete nalézt doporučené denní dávky magnézia pro obyvatelstvo ČR.
Skupina |
Věk |
Doporučená denní dávka hořčíku |
Kojenci a batolata |
0 - 12 měsíců |
6,7 mg na kg hmotnosti/den |
3 roky |
7,2mg na kg hmotnosti/den |
|
Děti předškolního a školního věku Chlapci |
3 - 6 let |
100 mg/den |
7 - 10 let |
250 mg/den |
|
11 - 14 let |
350 mg/den |
|
Děti předškolního a školního věku Dívky |
3 - 6 let |
100 mg/den |
7 - 10 let |
250 mg/den |
|
11 - 14 let |
300 mg/den |
|
Dospívající chlapci |
15 - 18 let |
400 mg/den |
Dospívající dívky |
15 - 18 let |
350 mg/den |
Dospělí |
19 - 59 let |
400 mg/den |
60 a více let |
350 mg/den |
|
Těhotné |
|
400 mg/den |
Kojící |
|
450 mg/den |
V čem je tedy hořčík? Hořčík se nachází jak ve vodě, tak potravinách, jeho obsah se však odráží od obsahu hořčíku v půdě. Na místech, kde je půda bohatá na tuto minerální látku, budou jak voda, tak i potraviny rostlinného původu obsahovat vyšší množství hořčíku než na místě, kde je obsah této látky v půdě nízký. To samé platí pro potraviny živočišného původu, které pochází ze zvířat pasoucích se na těchto půdách.
Mezi potraviny bohaté na hořčík patří například listová zelenina, luštěniny, obiloviny, tofu, ořechy, semena, ale i například kakaový prášek. V menším množství nalezneme tento prvek i v mase, mléce a mléčných produktech, vejcích nebo ovoci. Dalším bohatým zdrojem magnézia jsou samozřejmě minerální vody. V následující tabulce můžete vidět příklady obsahu hořčíku ve vybraných potravinách:
Potravina |
Obsah hořčíku (mg na 100g potraviny) |
Kakaová směs |
206 |
Burské oříšky pražené |
176 |
Popcorn |
123 |
Artyčok, tepelně upravený |
60 |
Brokolice |
21 |
Chia semínka |
335 |
Čočka |
36 |
Ovesné vločky |
177 |
Ovesné otruby, vařené |
40 |
Fazole, tepelně upravené |
26 |
Rýže hnědá, dlouhozrnná, vařená |
43 |
Ovesné otruby, syrové |
235 |
Banán |
37 |
Špenát, tepelně upravený |
85 |
Kukuřičná mouka |
127 |
Kuřecí prsa, vařená |
23 |
Treska, tepelně upravená |
51 |
Jehněčí maso, bez tuku |
28 |
Kešu pražené |
272 |
Lískové ořechy |
163 |
Mandle |
273 |
Para ořechy |
377 |
Pistácie, pražené, solené |
121 |
Vlašské ořechy |
158 |
Parmezán |
38 |
Tuňák, tepelně upravený |
63 |
Datle |
43 |
Candát, tepelně upravený |
72 |
Jogurt bílý |
17 |
Pivo |
6 |
Víno červené |
12 |
Grapefruitová šťáva |
11 |
Mrkvová šťáva |
14 |
Mléko polotučné |
11 |
Nadbytek a nedostatek hořčíku
S nadbytkem hořčíku v lidském těle se u zdravého člověka setkáme jen ojediněle. Při nadměrné konzumaci potravin s vyšším obsahem hořčíku si lidský organismus s nadbytkem poradí většinou sám a vyloučí ho ledvinami nebo jinými cestami. Problém může nastat tehdy, pokud bychom užívali velké množství léků a doplňků stravy s vysokým obsahem této látky. To se může projevit průjmy, pocity na zvracení, nízkým krevním tlakem, nechutenstvím, svalovou slabostí, dýchacími obtížemi či nepravidelným srdečním rytmem.
Na druhou stranu jeho nedostatek už je mnohem častějším problémem a může mít za následek nemalé zdravotní obtíže. Některé zdroje uvádí, že každý 3. člověk v České republice nemá dostatečný příjem hořčíku. Mezi typické příznaky poukazující na nízkou hladinu magnézia patří například zvýšená únava a slabost, bolesti hlavy, nespavost, vysoký krevní tlak, svalové křeče, vyšší náchylnost ke stresu, ale také nevolnosti, zvracení nebo také nechutenství.
Kdy a jak rychle doplnit hořčík?
Nejlepší cestou, jak doplnit hořčík, je navýšit v jídelníčku množství potravin bohatých na tuto minerální látku, například listovou zeleninu, ořechy, semínka či celozrnné obiloviny. Další cestou mohou být i doplňky stravy. Na našem e-shopu najdete celou řadu doplňků stravy s obsahem hořčíku.
Kdy brát hořčík ve formě tablet? Důležité je zmínit, že doplňky stravy nejsou náhradou pestrého jídelníčku. Nicméně, pokud jste v situaci, kdy nejste schopni “ujíst” požadované množství hořčíku v potravinách, nebo máte na tuto minerální látku zvýšené nároky (například v těhotenství a během kojení), tak mohou být doplňky stravy s obsahem magnézia tou správnou volbou.
Jaká forma hořčíku je nejlepší? Jak dlouho ho užívat? Co obsahuje konkrétní doplněk stravy s hořčíkem? Co se týče forem, doporučuje se sáhnout spíše po chelátových nebo organických formách hořčíku (citrát, ororát, bisglycinát, malát, taurát, treonát, glukonát). Z hlediska doby užívání či složení jednotlivých doplňků si vždy přečtěte v příbalový leták, protože každý produkt to může mít trochu jinak. Nebojte se případně poradit s lékárníkem či svým obvodním lékařem (především u dětí a také v době těhotenství a kojení).
Hořčík v těhotenství
Během těhotenství se potřeba hořčíku zvyšuje o 15 až 20 procent, proto je třeba dbát na jeho dostatečný příjem, případně i sáhnout po doplňcích stravy. Totiž nedostatečný přísun tohoto minerálu může podpořit výskyt gestačního diabetu, preeklampsii, způsobit křeče dělohy anebo dokonce předčasný porod. Ohledně vhodných doplňků stravy s obsahem magnézia se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.
Kdy vysadit hořčík v těhotenství? Doplňky stravy s hořčíkem se zpravidla vysazují po 36 týdnu těhotenství. Jedná se však o individuální záležitost a ideální je se poradit se svým gynekologem.
Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.